Američki predsednik najavljuje „leto slobode i okupljanja“, u Njujorku najavljeni događaji u punom kapacitetu za vakcinisane

Sjedinjene Američke Države u ovom trenutku predvode svet u vraćanju normalnom životu i održavanju muzičkih i sportskih manifestacija u punim kapacitetima. Jedna od najoptimističnijih izjava koje pamtimo u poslednje vreme stigla je od američkog predsednika Džoa Bajdena:  „Amerika ulazi u leto drastično drugačije od prošlogodišnjeg – leto slobode, radosti, okupljanja i proslava. Leto kakvo zaslužujemo posle duge i mračne zime“. Konkretan primer je i najava guvernera Njujorka Endrua Kuoma da će javnim mestima biti dozvoljeno da rade u punim kapacitetima, bez maski i fizičke distance kada najmanje 70 odsto građana te države bude primilo makar jednu dozu vakcine. 

Predsednik Bajden postavio je cilj da do 4. jula bude vakcinisano 70 odsto odraslih u SAD, a sada je vakcinisano oko 63 odsto. U saveznoj državi Njujork vakcinisano je blizu 50 odsto građana, a guverner Endru Kuomo je najavio da će javnim mestima biti dozvoljeno da rade u punim kapacitetima, bez maski i fizičke distance, ali to važi samo za vakcinisane, kada 70 odsto stanovništva bude primilo makar jednu dozu. Najavio je i da će za njih biti usvojene nove smernice i propisi o maskama i fizičkoj distanci. „Vakcinisani su bezbedni“,poručuje Kuomo.

Filmski festival Tribeca, zakazan od 9. do 20. juna u hali Radio City Music, biće održan u punom kapacitetu kao jedan od prvih događaja koji se održava nakon ukidanja ograničenja. Za 26. jun najavljen je poznati autobiografski šou „Springsteen on Broadway“ rok legende Brusa Springstina, a posetioci će u pozorištu St. James uz kartu morati da prilože i dokaz o vakcinaciji. Ovaj šou će biti prvi na Broadveju od izbijanja pandemije. Značajan je i nastup najuticajnijeg svetskog muzičkog producenta i DJ Davida Guette, održan takođe u Njujorku, pred 15.000 ljudi u poluvremenu NBA utakmice. Koncert velike francuske zvezde pred brojnom publikom još jedan je u nizu pokazatelja brzine kojom se Amerika otvara.

Zahvaljujući uspešnoj masovnoj vakcinaciji, čak 48 od 50 američkih saveznih država značajno je ublažilo, a mnoge su i ukinule sve restrikcije. Među njima su Teksas, Florida, Džordžija i mnoge druge. Koncerti i sportski događaji se održavaju i do pred 70.000 ljudi, dok se i nedeljama nakon njihovog održavanja broj slučajeva zaraženih ne povećava, već ubrzano smanjuje.

Vodeći srpski muzički festivali, među kojima su EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nisville, nedavno su predstavili protokol, kreiran u skladu s poslednjim naučnim istraživanjima širom Evrope, koja potvrđuju da je, uz određena ograničenja ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv. Protokol predviđa da će na festivale moći da uđu oni koji su vakcinisani, imaju potvrdu da su preležali Covid-19, koji poseduju negativan PCR ili antigenski test, čime će ova okupljanja biti jedna od najbezbednijih. Krizni štab se pozitivno izjasnio o protokolu, i predvideo povratak manifestacija od 21. juna, pod uslovom da je najmanje 50 odsto punoletnih građana vakcinisano do tog datuma, uz dalje poboljšanje epidemiološke situacije. Ujedinjeni festivali Srbije, koje predvode EXIT i ostali ključni akteri srpske festivalske scene, pokrenuli su nakon toga i nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih zahvaljujući kojoj se sam proces ubrzao, pa je do željenog cilja ostalo da se vakciniše svega dva odsto, dok je u isto vreme epidemiološka situacija drastično poboljšana.

Ovaj proglas je inicijativa pokrenuta od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a do sada su je podržali većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

Spisak aktera koji su podržali inicijativu: Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., EXIT, Gigstix, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković – freelance/202 , Kamarad produkcja, Kombank dvorana, Linia Contra, Long Play, Love Fest, Megafon muzika, Melos Estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o., UPTAS, Yugoart d.o.o.

FOTO: unsplash.com