Evropske zemlje spašavaju svoje muzičke industrije

Evropske zemlje spašavaju svoje muzičke industrije

Francuska i Austrija osigurale stotine miliona evra i revolucionarne mere

I dok pandemija korona virusa proteklih nedelja ponovo uzima maha, vlade dve evropske države donele su nove setove mera koje bi uveliko mogle pomoći festivalskoj i koncertnoj sceni. Naime, kako prenosi IQ Mag, jedan od najuglednijih medija svetske muzičke industrije, Francuska i Austrija će finansijskim inekcijama u visini od 355 miliona evra pokriti dosadašnje troškove, olakšati budući rad promoterima, klubovima i drugim organizacijama koje se živim događajima, ali i doneti neke do sad neviđene mere pomoći grani privrede, čiji su prihodi u mnogim zemljama doživeli pad od apsolutnih 100 odsto.
Francuska je tako donela nove mere kojima će pomoći kulturnom sektoru, a pogotovo delu koji se tiče industrije muzičkih događaja. Francuska ministarka kulture Roselyne Bachelot najavila je dodatnih 115 miliona evra za kulturni sektor od kojeg 85 miliona evra ide za izvedbe uživo, a  unutar kojeg je čak 55 miliona posebno namenjeno muzici uživo. Dodjeljena sredstva uložena su kako bi se zaštitilo planiranje događaja, a pogotovo onih u izuzetno ograničenim kapacitetima. Mere podrške namenjene su da bi pomogle sektoru tokom šestonedeljnog karantina koji je u nekim delovima Francuske počeo još 17. oktobra. Takođe, ministarstvo namerava da se odrekne poreza od kupljenih ulaznica u prvoj polovini 2021. godine, što je predlog koji čeka potvrdu od vlade.

U potezu koji smatraju prvim takvim slučajem u svetu, austrijska vlada najavila je pomoć od 300 miliona evra kojima će se pokirvati troškovi otkazivanja ili otežanog rada zbog pandemijskih ograničenja. Novo finansiranje namenjeno je uklanjanju rizika za organizatore koncerata, sajmova i drugih događaja, kako bi im se omogućilo da nastave poslovanje kao i u regularnim uslovima, a očekuje se da će stupiti na snagu krajem novembra. Tamošnji predstavnici udruženja live industrije ovu odluku nazivaju najvažnijom merom u event industriji, koja će stvoriti toliko važnu sigurnost kako bi ova grana privrede ponovo pokrenula svoj rad. Dodatnu dimenziju ovom potezu daje činjenica da će pomoć moći da zatražite i kompanije sa sedištem u drugim zemljama, ali koje organizuju događaje u Austriji.

FOTO: pexels.com