Inicijativa za život domaće muzičke scene: NE PRISTAJEMO DA OPET BUDEMO ZABORAVLJENI!

Povodom izjave ministra finansija Siniše Malog da Vlada Srbije razmatra dodatnu podršku ugroženim sektorima, među kojima opet nije spomenuo muzičku i manifestacionu privredu, želimo da njega, ali i celokupnu javnost podsetimo na sledeće.

Manifestaciona i muzička privreda su ubedljivo najugroženije pandemijom, jer im je prvima ukinuto pravo na rad i poslednjima će biti vraćeno. Ovo je jedina delatnost koja je već preko godinu dana zabranjena sa apsolutnim padom prihoda od gotovo 100 odsto, dok su ostale ugrožene delatnosti, kao na primer ugostiteljstvo, sve vreme radile u određenim kapacitetima. Desetine hiljada ljudi su u katastrofalnoj situaciji. Preko godinu dana im je zabranjeno pravo na rad, bez mogućnosti da prehranjuju svoje porodice! Naravno da je svim ugroženim delatnostima, turizmu, ugostiteljstvu i drugima, potrebna dodatna podrška, ali ne pristajemo da mi opet budemo zaboravljeni!

Naši predlozi su jasni i jednostavni. Država mora pod hitno prestati s davanjem novca privrednim subjektima i granama koje nisu ugrožene, i na taj način sačuvati novac u budžetu za one najugroženije. Stepen ugroženosti je lako izmeriti kroz poređenje umanjenja prihoda privrednih subjekata u 2019. i 2020. godini:

  1. Oni privredni subjekti kojima je uvećan prihod prošle godine, ili je umanjen do 10 odsto, ne treba da dobijaju nikakvu dodatnu pomoć, i na taj način uštedeće se velika sredstva u budžetu.
  2. Oni privredni subjekti kojima je godišnji prihod u 2020. umanjen 10-30 odsto u odnosu na 2019. treba da dobiju tri polovine minimalne mesečne zarade po zaposlenom.
  3. Oni privredni subjekti kojima je godišnji prihod u 2020. umanjen 30-50 odsto u odnosu na 2019. treba da dobiju tri minimalne mesečne zarade po zaposlenom.
  4. Oni privredni subjekti kojima je godišnji prihod u 2020. umanjen 50-70 odsto u odnosu na 2019. treba da dobiju šest minimalnih mesečnih zarada po zaposlenom, kao i otpis doprinosa i poreza na plate.
  5. Oni privredni subjekti kojima je godišnji prihod u 2020. umanjen preko 70 odsto u odnosu na 2019, i samim tim nalaze se na ivici bankrota, treba da dobiju 12 minimalnih mesečnih zarada po zaposlenom, kao i otpis doprinosa i poreza na plate za ceo period.
  6. Poseban program podrške treba da bude upućen samostalnim umetnicima i samozaposlenim muzičarima.

Takođe, predlažemo da se kreira Fond za oporavak domaće muzičke i manifestacione privrede, u iznosu od najmanje tri miliona evra, a da sredstva iz fonda po jasnim kriterijumima dodeljuje zajednička komisija Vlade i predstavnika domaće scene. Posebno napominjemo da ovde ne govorimo o velikim muzičkim zvezdama, već prvenstveno o svim onim nevidljivim ljudima iza scene koji su neophodni da bi se manifestacija desila, kao što su to hiljade zaposlenih u koncertnim kompanijama, rental i tiketing agencijama i drugim subjektima u našoj privrednoj grani.

Podsećamo i ministra i javnost da manifestaciona i muzička privreda, iako najugroženije, od izbijanja pandemije nisu dobile nikakvu posebnu podršku u odnosu na ostatak privrede, te da smo do sada potpuno apsurdno tretirani, isto kao farmaceutska industrija i pojedine druge grane koje u 2020. prijavljuju značajno veće prihode. Država treba pod hitno da ispravi ovu grešku. Jedino će na taj način ekonomski paketi podrške moći da se nazovu uspešnim.

Gotovo sve druge evropske zemlje su prepoznale ovaj problem i svojim manifestacionim i kreativnim scenama uputile značajna sredstva dodatne pomoći. Tako su Nemačka i Velika Britanija podržali svoje lokalne scene sa milijardama, a Francuska, Holadnija, Austrija, Švajcarska, Finska, Norveška, Švedska, Italija i Poljska sa stotinama miliona evra. Čak su i manje zemlje poput Letonije i Estonije odvojile milione evra za spas svojih muzičkih i manifestacionih privreda.
Muzičari su uvek bili među prvima kada je u pitanju prikupljanje humanitarne pomoći za one kojima je najpotrebnija. Krajnje je vreme da i naša država, ali i društvo u celini, poput većine drugih, prepoznaju značaj domaće muzičke scene, i ne dozvole njeno potpuno gašenje.

Uz veoma uspešnu masovnu vakcinaciju, Srbija je u prilici da bude među prvim zemljama na svetu kojeće se vratiti normalnom životu, a u ekonomskom oporavku pogotovo turističke industrije, ali i mentalnog zdravlja nacije, manifestaciona i muzička privreda igraće ključnu ulogu. 

Ovaj proglas je deo akcije „Inicijative za život domaće muzičke scene“, koju je pokrenula grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

FOTO: unsplash.com