anthony-delanoix-hzgs56Ze49s-unsplash (1) (1)

Održan koncert sa 5.000 ljudi u Barseloni – nema znakova zaraze

Posle rok koncerta sa 5.000 prisutnih koji je kao test održan 27. marta u Barseloni, nema znakova zaraze, saopštili su organizatori.

Dve nedelje nakon tog koncerta, svi učesnici su bili podvrgnuti PCR testiranju i „ne postoji nijedan znak da je došlo do prenošenja virusa tokom događaja, što je i bio cilj ove studije“, rekao je na konferenciji za novinare lekar Hosep Marija Ljibre.

Publika, koja je pre koncerta bila podvrgnuta antigenskim testovima, nosila je FFP2 maske.

Prema rečima lekara, samo šest pozitivnih slučajeva od 5.000 posetilaca otkriveno je dve nedelje nakon koncerta, a organizatori su sigurni da se za „četiri od ovih šest slučajeva prenošenje virusa nije dogodilo tokom koncerta“.

„Optimizovanom ventilacijom, antigenskim testiranjem i nošenjem maske možemo garantovati siguran prostor“, dodao je on.

Pored testova i FFP2 maski, ventilacija kao i prihvatni kapaciteti na kritičnim mestima, poput toaleta, bili su strogo kontrolisani.

Organizatori su želeli da pokažu da su koncerti mogući i pored pandemije, a ovo iskustvo je jedno od retkih koje se u Evropi dogodilo na sadašnjoj muzičkoj sceni. Drugi takav koncert održan je početkom marta u Holandiji sa 1.300 posetilaca.

Isti tim istraživača je još u decembru organizovao pilot projekat u dvorani u Barseloni sa 500 posetilaca koji su prethodno testirani. Nekoliko dana kasnije, niko se nije zarazio virusom korona.

Izvor: 021, Beta
FOTO: unsplash.com