danny-howe-bn-D2bCvpik-unsplash (1)

U Izraelu potpuno ukinuta ograničenja za masovna okupljanja – muzički događaji kao i pre pandemije!

Zahvaljujući veoma uspešnoj vakcinaciji protiv koronavirusa, u Izraelu je organizatorima događaja omogućeno da rade kao i pre pandemije, nakon što je vlada te zemlje potpuno ukinula ograničenja za masovna okupljanja, prenosi muzički magazin IQ Mag. Izlazak zemlje iz protivpandemijskih ograničenja bio je brz, jer je većina izraelske populacije revakcinisana.

Prisustvovanje muzičkim i svim ostalim događajima sada je moguće i bez dokaza o vakcinaciji. Domaće turneje ponovo počinju, što je tamošnjem promoteru, kompaniji Shuki Veiss omogućilo da nastavi s nacionalnom turnejom lokalnih superzvezda Fortisakharof. „Želja za događajima uživo je sada ogromna. Sve se odjednom otvorilo. Naši događaji više ne moraju da uključuju fizičku distancu ili nošenje maski, a od nedavno ne proveravamo ni ’zeleni pasoš’ koji je ovde izdat svim vakcinisanim ljudima“, kaže Oren Arnon, direktor Shuki Veissa. Arnon pojašnjava i da od 1. juna nisu potrebna bilo kakva ispitivanja ili dokazi o vakcinaciji za masovna okupljanja u Izraelu.

U međuvremenu, u Tel Avivu je održan koncert koji su fanovi rock-a i metala čekali više od godinu dana. Alt-metal bend Walkways održao je prvi od mnogih nastupa koji se tamo očekuju ovog leta, a publika je njihovo izvođenje dočekala s ogromnim ushićenjem. Jedan od fanova je nakon koncerta rekao: „Imao sam osećaj kao da su emocije, koje su se godinu dana skupljale, konačno oslobođene!

U Izraelu je vakcinisano više od 80 odsto punoletnog stanovništva, pa je broj novozaraženih strmoglavo opao. Život se vratio u normalu – svi mogu u kafiće, sportske objekte, na muzičke događaje, i to bez dokaza da su vakcinisani.

Vodeći srpski muzički festivali, među kojima su EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nisville, nedavno su predstavili protokol, kreiran u skladu s poslednjim naučnim istraživanjima širom Evrope, koja potvrđuju da je, uz određena ograničenja ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv. Protokol predviđa da će na festivale moći da uđu oni koji su vakcinisani, imaju potvrdu da su preležali Covid-19, koji poseduju negativan PCR ili antigenski test, čime će ova okupljanja biti jedna od najbezbednijih. Krizni štab se pozitivno izjasnio o protokolu, i predvideo povratak manifestacija od 21. juna, pod uslovom da je najmanje 50 odsto punoletnih građana vakcinisano do tog datuma, uz dalje poboljšanje epidemiološke situacije. Ujedinjeni festivali Srbije, koje predvode EXIT i ostali ključni akteri srpske festivalske scene, pokrenuli su nakon toga i nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih zahvaljujući kojoj se sam proces ubrzao, pa je do željenog cilja ostalo da se vakciniše svega dva odsto, dok je u isto vreme epidemiološka situacija drastično poboljšana.

Ovaj proglas je inicijativa pokrenuta od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a do sada su je podržali većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

Spisak aktera koji su podržali inicijativu: Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., EXIT, Gigstix, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković – freelance/202 , Kamarad produkcja, Kombank dvorana, Linia Contra, Long Play, Love Fest, Megafon muzika, Melos Estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o., UPTAS, Yugoart d.o.o.

FOTO: unsplash.com