Velika Britanija planira povratak masovnih okupljanja, koncerata i festivala od 21. juna!

Velika Britanija planira povratak masovnih okupljanja, koncerata i festivala od 21. juna!

Manje od dva meseca nakon globalnog početka vakcinacije, prognoze za nadolazeće leto rapidno se popravljaju. Nakon što su Nemačka, Holandija, Švajcarska i Austrija najavile povratak masovnih događaja za predstojeće leto, juče je objavljena vest kako će Velika Britanija već sredinom maja dozvoliti događaje do 10.000 ljudi, dok će 21. juna u ovoj zemlji biti ukinuta sva ograničenja vezano za masovna okupljanja, noćne klubove, koncerte i festivale i to u punim kapacitetima, bez obaveze za držanjem fizičke distance!
Kako prenosi većina ostrvskih medija premijer Boris Džonson predstavio je plan ukidanja restrikcija koje će se sprovoditi kroz četiri faze u sledeća četiri meseca. Već treća faza će 17. maja dozvoliti okupljanja do 10.000 ljudi na stadionskim događajima, ali pravi preporod manifestacione industrije sledi od 21. juna kada će svi muzički događaji, koncertni prostori i klubovi moći da rade bez mera fizičke distance, odnosno u njihovim punim kapacitetima!

„Fantastična vest za milione muzičkih fanova je da nas samo nekoliko meseci deli od velikog povratka žive muzike. Muzička industrija može igrati ključnu ulogu u post-pandemijskom ekonomskom i socijalnom oporavku, a živi muzički događaji mogu biti vakcina koja je Britaniji potrebna kako bi se povratila iz pandemije“ – izjavio je glavni izvršni direktor britanske muzičke scene Džejmi Njoku-Gudvin, dodavši „naša, svetski vodeća muzička scena podići će ljudski duh i dati veliki vetar u leđa kulturi i ekonomiji dok se izvlačimo iz pandemije. Ipak, od vitalnog je značaja da naša industrija i dalje dobija potrebnu ekonomsku podršku sve dok se ne pokrenemo.“

Uz potpuno otvaranje muzičkih događaja četvrta faza će omogućiti i međunarodna putovanja, što je posebno važno za celu evropsku, pa tako i srpsku festivalsku scenu.

Ova izuzetno ohrabrujuća vest naslanja se na inicijativu niza velikih evropskih država koje, osiguranjem garantnih fondova teških više milijardi evra, podstiču svoje organizatore da krenu sa planiranjem događaja u 2021. godini, pri čemu su najaktivnije Holandija, Nemačka, Austrija i Švajcarska.

Optimizam je sve prisutniji i u regionu. te podjednako dobre prognoze stižu i iz Hrvatske. Član Saveta Vlade Hrvatske za borbu protiv korona virusa, molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc izneo je podatke kako je u Hrvatskoj 40 odsto stanovništva preležalo Covid-19, te da bi uz vakcinaciju još 20 odsto stanovnika stali epidemiji na kraj. Upravo iz tog razloga, uveren je da Hrvatsku čeka izvrsna turistička sezona, kao i da nema razloga da se uskoro ne dopuste koncerti na otvorenom ili klupske zabave poput onih na Zrću.

Nakon što se Srbija smestila među vodeće zemlje sveta kada je masovna vakcinacija u pitanju, smatramo da više ne postoje nikakve prepreke da i Vlada Srbije donese sličan plan otvaranja po uzoru na Veliku Britaniju koji bi predvideo potpuno otvaranje zemlje pre kraja proleća ove godine. Takođe, imajući u vidu da je manifestaciona privreda jedina delatnost koja je zabranjena već skoro godinu dana, neophodno je doneti usmerene pakete finansijske pomoći ovoj najugroženijoj privrednoj grani.

Ovaj proglas je dio akcije “Inicijative za život domaće muzičke scene”, pokrenute od grupe pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju su do sada podržali većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.
Spisak aktera koji su podržali inicijativu: Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., EXIT, Gigstix, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković – freelance/202 , Kamarad produkcja, Kombank dvorana, Linia Contra, Long Play, Love Fest, Megafon muzika, Melos Estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o., UPTAS, Vračar Rocks, Yugoart d.o.o.

FOTO: unsplash.com